Zonder het te beseffen vindt het prille ontstaan van deze Leuke-Missie Tour on Web plaats op een zogeheten ongeluksdag, meer bepaald vrijdag 13 september 2013.

Het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis Genk belde me, zoals ze wel eens meer deden, met de vraag of ik nog wat bloedplaatjes wilde afstaan. Kwestie van een voldoende grote voorraad te hebben om het weekend te kunnen overbruggen.

As jonggepensioneerde met een overvloed aan vrije tijd mocht dit immers geen probleem zijn en zo belandde ik diezelfde dag, kort na de middag, in mijn gereserveerde stoel om mijn bescheiden bijdrage te leveren aan de behandeling van kankerpatiënten. Zoals ik wel vaker deed, ging ik voor het afstaan van een dubbele portie bloedplaatjes, hetgeen er op neerkomt dat ik ruim anderhalf uur in die stoel zou vertoeven. Doch…
De afname was nog maar goed en wel gestart of de dienstdoende arts stond bij me met de mededeling dat ik wat weinig witte bloedcellen in mijn bloed had zitten. Uit veiligheidsoverwegingen werd de afname dan ook stopgezet. Een rare gewaarwording…

Een tekort aan witte bloedcellen kan verschillende oorzaken hebben, een gewone verkoudheid kon al genoeg zijn volgens de dokter.
Helaas draaide het even anders uit en werd er een acute vorm van leukemie vastgesteld. Minimum een jaar geen plannen meer maken en hopen op een goede afloop.
Een volledige genezing kan enkel plaats vinden na een stamceltransplantatie en dat was meteen de grootste hindernis die overwonnen moest worden want met een kans van 1/50.000 is het vinden van een geschikte donor geen doordeweekse bezigheid.

Om vrienden en familie op de hoogte te houden van het reilen en zeilen omtrent mijn persoontje, startte ik een blog met de naam “Leuke-Missie”. Enerzijds verwijst dit naar de buitenlandse missies waar ik als militair aan deelnam en anderzijds vormt het een link naar de ziekte leukemie. Aan mijn buitenlandse missies hield ik immers toch wel enkele leuke herinneringen over. En van wat me nu te wachten stond, wilde ik vanaf het begin ook het beste maken door het ‘Leuk’ trachten te houden.

En dan ben je weer blij dat je als motorrijder kan rekenen op enkele goede vrienden die zich spontaan voor je kar spannen, dat ze de naam van je blog over nemen en in minder dan drie maanden tijd de eerste editie van de ‘Leuke-Missie Tour’ op touw zetten.
Hoofddoel was om zoveel mogelijk motorrijders met een warm hart bij elkaar te brengen om hen te overtuigen zich als kandidaat donor op te geven bij het Rode kruis. Het werd een waar succes, zeker als je rekening houdt met de korte voorbereidingsperiode!
Tegen de avond van 18 mei 2014 telde de donorbank heel wat meer kandidaat donoren en kon er, als kers op de taart, nog ruim 5000 € overhandigd worden aan het Rode Kruis. Een regelrechte motivatie om het niet bij één editie te houden!
Klik even door naar de fotoreportage van 2014 en ontdek zelf hoe gezellig het eraan toe ging.

Ondertussen hebben we de ‘vzw Leuke-Missie Tour’ opgericht. Onze statuten verschenen, zoals dat hoort te zijn, keurig in het staatsblad. Je kan daar o.a. in lezen dat we ons voorgenomen hebben om jaarlijks een goed doel uit de omgeving van Genk te steunen. Het goede doel waarvoor we ons dit jaar in gaan zetten, zag je alvast op de homepage staan.

Hopelijk mogen we je op onze volgende tourrit ontmoeten. Houd daarom alvast de laatste zondag van mei vrij…

Jan Houben